S mnohými poprednými slovenskými šéfkuchármi sa počas uplynulého víkendu mohli zoznámiť aj návštevníci areálu Dostihovej dráhy v Bratislave – Petržalke a Mestského parku v Košiciach. Tam prilákal Gurman fest tisícky návštevníkov a mnohých neskoršie vyhlásených víťazov tak mohli pozorovať priamo v akcii – či už na pódiu alebo v jednotlivých stánkoch.
A komu sa tohtoroční gurmánski Oskarovia ušli? To prezradil na Gala večere šéf oboch pojatí Radoslav Nackin. Najskôr však prezradil niečo zo zákulisia: „Tento rok je pre bedeker Gurmán na Slovensku prelomový. Na základe požiadaviek doby a tiež na základe väčšej a hlavne ľahšie dostupnej distribúcie nášho gastronomického sprievodcu nielen po Slovensku, ale aj po celom svete, sme sa rozhodli vydať Gurmána v elektronickej podobe ako e-knihu.“
Aktivity R. Nackina a jeho kolektívu vrátane hodnotiteľov na slovenskej gastronomickej scéne majú už trinásť ročnú históriu. „Veľa sa toho v gastronómií za tie roky podarilo a teší nás, že kvalitatívna úroveň celej gastronómie išla výrazne hore,“ dodáva. „Návštevou tých najlepších reštaurácií doporučených Gurmánom hostia potvrdia ich kvalitu a snahu napredovať a hlavne podporia kruh: slovenský farmár – reštaurácia – kvalitná a zdravá strava – zamestnanosť na Slovensku,“ uzatvára.
Najlepšie reštaurácie
Najlepšie slovenské reštaurácie sú každoročne oceňované vidličkami. Aj pre rok 2016 získal tri, rovnako ako vlani, Albrecht restaurant v Bratislave. Dve vidličky sa ušli Afrodite v Čereňanoch, UFO watch.taste.groove v Bratislave a TOP restaurantu v Žiline. Po jednej vidličke majú Amade Chateau Vrakúň, reštaurácia Hotela Grand Kempinski Hight Tatras, Liviano Bratislava, Pavuk wine restaurant Modra a reštaurácia Hotela Matyšák Bratislava. Znovu udelená bola reštaurácii Grand Hotela River Park Bratislava a nováčikom medzi jednovidličkovými je Villa Rosa Dunajská Streda.
Okrem toho hodnotitelia vytvorili aj rebríčky podľa skupín. Víťazom medzi hotelovými sa stala River Bank v Grand Hoteli River Park Bratislava. Prémiovou reštauráciou roka je Fou Zoo Bratislava a tematickou Villa Rosa Dunajská Streda.
Najlepší šéfkuchári
Podľa nominácií odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku sa Gurman Award s najvyšším počtom bodov aj tento krát ušiel Michalovi Konrádovi z bratislavskej reštaurácie Fou Zoo. Tesne za ním na pomyselnej striebornej a bronzovej priečke sa umiestnili Gabriel Kocák z reštaurácie Culinárium v Starom Smokovci a Branislav Križan z Vínnej reštaurácie Hotela Matyšák Bratislava.
A prečo medzi najlepšími šéfkuchármi chýbal chef trojvidličkového Albrecht restaurantu Jaroslav Žídek? Nie, že by sa jeho kvality zhoršili, ale nedovoľujú to pravidlá. Je totiž už trojnásobným víťazom Gurmán Award– kuchár roka 2008-2010.
Osobitné ocenenia
Cenu Grand Prix za organizačné zásluhy i propagáciu slovenskej gastronómie doma i vo svete získal tohto roku Branislav Križan z Vínnej reštaurácie Matyšák, ktorý zastáva aj funkciu prezidenta Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.
Somelierom roka, ktorého nominovala Asociácia somelierov Slovenska, sa stal Gabriek Kollár. Pôsobí v londýnskej reštaurácii Maze by Gordon Ramsey Ocenenie manažér reštaurácie získal Rudolf Kravarik, ktorý vedie Wabi sabi restaurant v Bratislave. Najlepšou novou reštauráciou je Diva v Bánovciach nad Bebravou. Za vinárstvo roka vyhlásil Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku Golgus Hlohovec.