Obnovili opustenú španielsku dedinu, posielajú ich do väzenia

Facebook - Fraguas Revive

Z Fraguasu spravili squatteri ekologickú a sebestačnú komunitu.

MADRID, BRATISLAVA. Rafael Heras sa narodil v dedine Fraguas v strednom Španielsku pár rokov po tom, ako sa skončila občianska vojna. Ľudia v malej obci v kopcoch si vtedy vystačili s pestovaním vlastných plodín a chovom oviec a kôz.

„Nebolo to prosperujúce miesto, no mal som tam šťastné detstvo a ľudia spolu celkom vychádzali,“ hovorí pre denník Guardian.

InzerciaSkryťSkryť

Heras odišiel z dediny ako devätnásťročný a o pár rokov odišli aj ostatní – vláda všetkých presídlila pre zalesňovanie oblasti. Roky bola dedina Fraguas opustená, domy potom zničili počas armádnych výcvikov.

Po rokoch sa však život do Fraguasu vrátil – niektoré domy opäť stoja, v záhrade rastie zelenina, starý cintorín je zrenovovaný a na strechách sa objavili solárne panely. Komunite ľudí, ktorá si z opustenej dediny spravila svoje bydlisko, však teraz hrozí väzenie aj vysoké pokuty.

Peniaze na demoláciu nemajú

Dedina má dnes asi pätnásť stálych obyvateľov. Viacerí dostali na svoj plán sebestačného a ekologického života a obnovy obce zvolenie od jej predchádzajúcich obyvateľov, napríklad aj od Herasa. „Som rád, že dedinu obnovujú a bol by som rád, keby sa do nej vrátil život,“ hovorí.

Pokračovanie článku je prístupné exkluzívne pre predplatiteľov. Neobmedzený prístup k všetkým článkom v tejto aplikácii môžete získať pohodlne nákupom cez Google Play.

Predplatiť cez Google Play

Ak už máte aktívne predplatné na sme.sk alebo zakúpené na inom zariadení, použite vaše prihlasovacie údaje.

Ste predplatiteľ? Prihláste sa Ďalšie možnosti predplatného
InzerciaSkryťSkryť

Neprehliadnite tiež